Lahkunud on ESK asutajaliige

Oma kaheksakümne seitsmenda  sünnipäeva eel läks manalateele Laine Tarvis, keda kõikide Eesti saarte elanikud mälestavad kui sihikindlat saarlaste eest seisjat. Riigikogu  IX koosseisu liikmena õnnestus tema eestvedamisel võtta vastu meie ainuke ääremaid käsitlev regulatsioon – Püsiasustusega väikesaarte seadus, mis jõustus 2004. aastal. 

Eesti Saarte Kogu asutajaliikmena oli ta pidevalt aktiivne saarte koostöö edendaja ning saarte erisust käsitleva seadusandluse edendaja. Nüüdseks on väikesaarte püsiasustust toetav seadus kehtinud juba 20 aastat ning seda on toetanud iga-aastane Väikesaarte programm. Tänu nendele meetmetele on meie asustatud saarte arv tõusuteel. Kui 2000. aastal oli meil 14 asustatud saart, siis aastal 2011 oli neid juba 19: lisaks  suursaartele (Saaremaa, Muhu ja Hiiumaa) Abruka, Aegna, Kassari, Kesselaid, Kihnu, Kõinastu, Manija, Mohni, Naissaar, Osmussaar, Piirissaar, Prangli, Ruhnu, Vormsi, Vilsandi  ja Väike-Pakri. Kasu sellest asustatud  saarte rikkusest saavad  aga nautida kõik Eesti elanikud, sest saartele seilanud külastajad saavad enamasti majutus- ja toitlusteenust ning turvatunde, mida saab pakkuda kohalik elanik. Merel seilajaid ootab aga hätta sattudes tuulevari ja katus peakohal. 

Laine ärgitas saarte elanikke viljakale koostööle, seda nii Eestis kui ka teiste Euroopa väikesaarte elanikega.

Nendes tegemistes toetus ta Saarte Instituudi ettepanekutele, sest ta oli üks selle institutsiooni loojatest.


Laine urni ärasaatmine on Jämaja kirikus 19. oktoobril. See on avalik üritus. Edasine muldasängitamine Jämaja kalmistul ja peielaud on kutsututele / perele.

Search
Rubriigid

Eesti Saarte Kogu on Euroopa Väikesaarte Ühenduse ESIN liige.

Eesti Saarte Kogu on ka Facebookis

Eesti Saarte Kogu MTÜ
Reg. nr. 80058628
Postiaadress: Tallinna 19, 93811 KURESSAARE
Tel: +372 5217448
E-post: eestisaartekogu@gmail.com
a/a  EE167700771010055866LHV 

Eesti Saarte Kogu MTÜ juhatus:

  • Juhatuse esimees Meelis Mereäär
  • Liina Miks
  • Jana Stahl 

Eesti Saarte Kogu on Eesti Kultuuriseltside Ühenduse ametlik koostööpartner.